Földházi Árpád fotóriporter blogja

Földházi Árpád fotóriporter blogja

9 tipp esküvőfotózáshoz házasulóknak

Összeszedtem pár tippet, hogyan tudtok hozzájárulni a fotózás sikeréhez

2017. október 04. - Földházi Árpád

Tervezitek álmaitok esküvőjét, alaposan átgondoljátok és odafigyeltek minden részletre. Ez lesz életetek egyik legmeghatározóbb napja, amit tényleg csak egyszer tudtok átélni. Azt a sok szeretetet, élményt, amit kapni fogtok ettől a naptól, a fotós és videós csapat munkája fogja nektek tudni visszaadni évek múltán.
Azon kívül, hogy megtaláljátok a profi fotóst, számos dologgal tudjátok Ti is segíteni a fotózást, hogy minél szuperebb képek születhessenek. Ezért készítettem 8+1 tippet, melyek segíthetnek nektek ebben.

1. Készítsetek vizuális ötlet táblát (moodboard)!

Fontos, hogy a fotósod (és a videósod is) lássa a stílusotokat, az elképzeléseiteket, amelyeket nem igazán lehet megfogalmazni, legalábbis nagy az esélye a félreértésnek. Így sokkal személyesebbé válhat a végeredmény, aminek Ti is jobban fogtok örülni!

A legjobb erre a feladatra a Pinterest.com, ahol könnyen meg tudjátok osztani a létrehozott táblákat.

 

2. Fotós és a videós ismerjék egymást!

Érdemes a két embert, csapatot összehangolni, mert egyfelől úgy lesz vizuálisan egységes a két anyag végeredménye, másfelől maga a munka része, beleértve a tervezést és a helyszíni munkát is (pozíciók megtervezése, egymás képébe való belemászás elkerülése), sokkal gördülékenyebb, hatékonyabb és nem utolsó sorban szebb is lesz.

Ha megtaláltátok valamelyik részben (fotóban vagy videóban) a megfelelő embert, akkor kérjétek tőle ajánlást, kikkel szeret együtt dolgozni, kik azok, akik az ő stílusához közel állnak, vagy ha ismeretlenek egymásnak a felek, akkor kapcsoljátok őket össze.

 

3. Tervezzétek közösen a forgatókönyvet, hogy legyen elég idő mindenre!

Ha fogadtok fel vőfélyt, ceremóniamestert, mindenképpen kérjétek ki a fotós véleményét is, hiszen ő tudja nektek pontosan megmondani, mihez mennyi idő kell a fotózás kapcsán. A két szolgáltatónak együtt kell dolgoznia már az esküvő előtt is, hogy az esemeny napjan már ne legyen gond! Tehát itt is érvényes az előző: ismerjék meg egymást! :) Ha nem lesz külön levezénylője az eseménynek, akkor szintén jól jöhet egy tapasztalt fél véleménye, ezen feleslegesen nem kell túráztatni magatokat. Fontos, hogy a végeredményben legyen egy pontosan meghatározott idővonalatok, amihez tudnak alkalmazkodni a felek.

 

4. Minimalizáljátok a helyszínek számát!

Fontos, hogy minél több idő jusson az egyes fotózásokra, kiemelve itt azt az időt, amikor csak ketten vagytok, így ha nem terveztek külön fotós napot, nagyon időtakarékosnak kell lenni. Egy kreatív fotós bármilyen helyszínen képes feltalálni magát, bízzatok benne és ne stresszeljétek túl a helyszínválasztást. Tapasztalat, hogy egy kevésbé dekoratívabb helyen több időt eltöltve jobb képek születnek, mint egy rohangálás után, idegtrottyosan kevés időben elkészített “álomhelyen”.

 

5. Óvakodjatok a déli napfénytől!

Minden fotós és videós rémálma a déli napfény! Ezekben az órákban (10-14 óra között) vannak a legkellemetlenebb fények, ilyenkor nagyon nehéz szép képeket csinálni, rengeteg kiegészítő eszköz és mindezekhez asszisztencia is szükséges, hogy megfelelő minőségű képek szülessenek. Ezért is érdemes a külön napon való fotózás lehetőségét átgondolni, hiszen ekkor lehet kihasználni maximálisan a lehetőségeket. A képalkotók paradicsoma az ún. Kék- és Arany Óra (Blue-, Golden Hour), ez a napfelkelte és naplemente körül meghatározott idősávok. Sok weboldal és applikáció létezik, amik segítségével nagyon pontosan meg lehet tervezni, hogy mikorra esik, csak be kell ütnötök az esküvőtök dátumát és helyét.6. Éljenek sokáig a hosszú fátylak!

Mindamellett, hogy csodaszép látványt nyújt benne a mennyasszony - bár érzésről nem tudok nyilatkozni, de az elmondások alapján óriási pluszt ad -, nagyon jól kiegészíti a fotózásokat ez a ruhadarab, számos lehetőséget rejt magában.

 

7. Legyen nálatok valami apró, dobálható cucc!

A klasszikus rizs, konfetti, színes papírdarabkák, bármi, ami sok és apró. Számtalan helyszínen alkalmazható, és remekül feldobja akármelyik képet, legyen szó a templomból kilépésről, a csoportképekről. Arról nem is beszélve, hogy elképesztő mennyiségű örömöt csal a Ti és a vendégeitek arcára!

 

8. Az első pillanat: a Förszt Lúk (értsd: first look)

Az esküvő egyik legemlékezetesebb eseménye, amikor a menyasszony és a vőlegény először látja meg egymást. Hirtelen minden idegesség és várakozás elhalványul, és csak ti ketten lesztek ebben a minden szempontból felejthetetlen pillanatban. Ezek a fotók lesznek talán a legérzelmesebbek az egész nap során, ezért érdemes dugdosni a ruhákat és szépen megkomponálni ezt a momentumot.

 

9. Dobjátok fel a vacsorás, táncolós képeket kiegészítő fényekkel!

Legjobb kiegészítő a gyertya, vagy a még vagányabb csillagszóró. Itt körbe állítjátok a vendégeket, lekapcsoljátok a lámpákat, és táncoltok egy utolsót az átöltözés előtt, a vacsora és a lagzi között. De lehet ez egy alagút is, amit a vendégek megformálnak és azon keresztül “távoztok”. A bulit mindenképpen érdemes színes fényekkel feldobni, mert azok nagyon sokat dobnak a képeken, ezért kérjétek meg a zenei szolgáltatót, vagy a helyszínt, hogy biztosítsanak ilyet a számotokra.

Regisztrálja mindenki a fotós kütyüjeit!

Rengeteg megrázó történetet hallok kollégáktól, ilyen-olyan lopásokról, sokszor olvashattok ti is facebookon megosztott felhívásokat. Arról nem is beszélve, hogy a használt piac is tele van szélhámosokkal, akik lopott cuccokkal kereskednek.

Mindamellett, hogy rohadtul kell vigyáznunk ezekre a cuccokra, szerencsére akad ezen felül egyéb segítség is, ilyen a Lenstag, ami egy webes adatbázis, amibe be tudjuk regisztrálni szériaszámmal a különböző tartozékainkat (vázat, obit, vakukat, mindent). Az applikációt le lehet tölteni szifonra és androidra egyaránt, ahol csak ki kell keresni a pontos típusszámot, ahol a kezdőbetűk után máris előbukkan, majd kézzel be kell gépelni a szériaszámot, amit egy fotóval meg is kell erősíteni. Ezután tárolja a rendszer.

iphone-3_2x.png

Vásárlásnál ugyancsak segítség lehet, mostmár szerencsére minden adásvételi oldalon eleve csak szériaszámmal lehet hirdetni, hogy kiszűrjük a lopott motyókat.

Szóval hírdessétek az igét, adjátok tovább, hogy használja mindenki!

süti beállítások módosítása